MaradeusPotokaki GevsivsParadosi Varagiannis Terpsis Ds3
Greek Dutch English German Russian Turkish
Jumbo kouzina Navagos 83100 Elia Parios 00CharismaMikro
Με τις καλύτερες προϋποθέσεις ξεκίνησε η τριήμερη έκθεση «Ο τουρισμός συναντά τα τοπικά προϊόντα των νησιών μας»

Με τις καλύτερες προϋποθέσεις ξεκίνησε η τριήμερη έκθεση «Ο τουρισμός συναντά τα τοπικά προϊόντα των νησιών μας»

Με τις καλύτερες προϋποθέσεις ξεκίνησε η τριήμερη έκθεση «Ο τουρισμός συναντά τα τοπικά προϊόντα των νησιών μας». Τριάντα και πλέον τοπικοί παραγωγοί από Σάμο, Ικαρία και Φούρνους, παρουσίασαν τα προϊόντα τους στα ειδικά διαμορφωμένα περίπτερα που έδωσαν μia ιδιαίτερη ομορφιά στην παραλία της Σάμου (τμήμα για τους πεζούς). Επιτέλους το στοίχημα το κέρδισαν οι διοργανωτές της εκδήλωσης και η πόλη φαίνεται να βρίσκει τη χαμένη της αίγλη.

11, 12 και 13 Αυγούστου και σε ειδικά διαμορφωμένα περίπτερα αλλά και στην κεντρική σκηνή μιας διοργάνωσης που φιλοδοξεί να προκαλέσει το έντονο ενδιαφέρον όχι μόνο των επισκεπτών και των μόνιμων κατοίκων, αλλά και όλων των tour operators και destination managers από τους  Ευρωπαϊκούς προορισμούς αλλά και από τη γειτονική μας χώρα.

00AntiEkthesi02

Συμμετέχουν 30 πιστοποιημένοι εκπρόσωποι των κυριότερων τοπικών προϊόντων, ενώ την όλη διοργάνωση έχει αναλάβει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου-ΠΕ Σάμου σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Σάμου και τον Εμπορικό Σύλλογο Σάμου.

Το τριήμερο θα τιμήσουν με την παρουσία τους διακεκριμένοι εκπρόσωποι της διεθνούς τουριστικής αγοράς, τοπικοί φορείς, καθώς και διακεκριμένοι δημοσιογράφοι.

Βαρύνουσα σημασία έχει η συμμετοχή  αντιπροσωπείας της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος που απαρτίζεται από τον πρόεδρο Αναστάσιο Πρωτοψάλτη (executive pastry chef) και τον πρ. πρόεδρο και εκ Φούρνων καταγόμενο, Μίλτο Καρούμπα ο οποίος ήταν και υποψήφιος για την προεδρία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων.  Ακόμη,  τα κυρίαρχα τοπικά προϊόντα, το «σαμιώτικο μοσχάτο», ο «πράμνειος οίνος» της Ικαρίας και το σαμιώτικο ούζο και λικέρ θα παρουσιαστούν από τον καλύτερο οινοχόο της Ελλάδος για το 2016, Άρη Σκλαβενίτη.

Στο χαιρετισμό του ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου κ. Νίκος Κατρακάζος είπε:

«Απόψε ξεκινάει για εμάς μια σημαντική προσπάθεια. Μια προσπάθεια που σαν στόχο έχει να γνωρίσει ο τουρισμός μας την τοπική μας παραγωγή. Να γνωρίσει ο τουρισμός τους παραγωγούς, τα προϊόντα και να γνωρίσει επίσης απ’ τους πλέον κατάλληλους ανθρώπους, ανθρώπους με πανελλαδική ακτινοβολία και αν θέλετε εμπειρία, να γνωρίσει τα πολύπλευρα πλεονεκτήματα των προϊόντων μας και φιλοδοξία μας είναι όχι απλά να τα γνωρίσει, να τα εντάξει στη διατροφή του, όταν έρχεται στα νησιά μας. Σήμερα εδώ είναι η Σάμος που αντιστέκεται. Η Σάμος που δεν παραδίδει τα όπλα, η Σάμος που παράγει, η Σάμος που οργανώνεται και συμμετέχει. Η Σάμος που ακολουθεί ένα δόμο, που δεν ο δρόμος της γκρίνιας, της μιζέριας, της παραίτησης. Είναι ο δύσκολος δρόμος της συμμετοχής και της παραγωγής. Θέλω να πιστεύω ότι αυτό που ξεκινάμε σήμερα εδώ θα γίνει θεσμός για τα επόμενα χρόνια».

00AntiEkthesi03

Κρασί, μέλι, ελαιόλαδο, ούζο, λικέρ, βότανα και μυρωδικά, βιολογικά οπωροκηπευτικά και σαλιγκάρια, μαρμελάδες και γλυκά, σάλτσες και είδη οικοτεχνίας. Η φύση και ο άνθρωπος. Το σήμερα και η παράδοση. Ο τόπος και η κουλτούρα της Σάμου. Η γαστρονομία και η μακραίωνη οινική της παράδοση. Τα στοιχεία που την διαφοροποιούν και την προσδιορίζουν θα «ξεδιπλώσουν» μια σύνθετη πολιτιστική και τουριστική εικόνα επί τρεις ολόκληρες μέρες στην παραλιακή λεωφόρο της Σάμου.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Δήμαρχος Σάμου κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος, ενώ την παρουσίαση της εκδήλωσης είχε η δημοσιογράφος κα Μαργαρίτα Ικαρίου που «σύστησε» τα τοπικά προϊόντα…», κάνοντας μια γενική παρουσίαση των τοπικών προϊόντων με ιστορικές αναδρομές.

Ξεχωριστή στιγμή αποτέλεσε η παρουσία και βράβευση από την Περιφερειακή Ενότητα Σάμου δια του κ. Νίκου Κατρακάζου του Master Chef 2017 Σαμιώτη Λάμπρου Βακιάρου που με την πρόσφατη μεγάλη του επιτυχία διαφήμισε το νησί της Σάμου πανελλαδικά. Ο Λάμπρος Βακιάρος δημιούργησε αποκλειστικά για την εκδήλωση ένα νέο πιάτο βασισμένο στην παραδοσιακή γιορτή και στα τοπικά προϊόντα των νησιών μας.

00AntiEkthesi05

Επίσης απονεμήθηκαν αναμνηστικά διπλώματα και δώρα σε όλους τους συμμετέχοντες την 1η μέρα της έκθεσης.

Αλέξης Κομνηνός

Περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε να δείτε εδώ…

Το πρόγραμμα του Σαββάτου και της Κυριακής, μπορείτε να το διαβάσετε παρακάτω:

Σάββατο 12 Αυγούστου

Αφιέρωμα στο λάδι, το μέλι, το ούζο & το λικέρ.

‘Εναρξη: 20.30

«Το ούζο της Σάμου- Η ανοδική πορεία του Λικέρ», ομιλία για τις ιδιαιτερότητες του ούζου από τον Άρη Σκλαβενίτη και τη νέα τάση για το λικέρ, τον καλύτερο Έλληνα οινοχόο (sommelier) 2016 σύμφωνα με τον διαγωνισμό της Πανελλήνιας Ένωσης Οινοχόων και εκπρόσωπο της Ελλάδας στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό οινοχόων για το 2017 στο Bordeaux.

20.45: «Το μέλι και τα παραγωγά του, ένας πραγματικός διατροφικός θυσαυρός», παρουσίαση των ευεργετικών ιδιοτήτων του μελιού από πρ. Πρόεδρο της Λέσχης Αρχιμαγείρων κ. Μιλτιάδη Καρούμπα.

20.55: «Το λάδι στη μεσογειακή διατροφή» από τον Πρόεδρο της Λέσχης Αρχιμαγείρων κ. Αναστάσιο Πρωτοψάλτη.

21.00: Γαστρονομικές δημιουργίες με βάση το ούζο και το μέλι από τη chef Αλεξάνδρα Μαγκλή, πρωτεργάτη του Tinos Food Festival.

00AntiEkthesi04

Κυριακή 13 Αυγούστου

Αφιέρωμα στα βότανα και στα τοπικά προϊόντα

Έναρξη: 20.30

« Τα οφέλη των βοτάνων στον οργανισμό μας», ομιλία για τα πλεονεκτήματα των βοτάνων στον οργανισμό από την Ολυμπιάδα Μαρία Ολυμπίτη, δημοσιογράφο και παρουσιάστρια της καθημερινής τηλεοπτικής εκπομπής «Γεύσεις από Ελλάδα» στην ΕΡΤ2.

20.45: Γαστρονομικές δημιουργίες από τη chef Φωτεινή Φουρτούνη με τη βοήθεια της δημοσιογράφου Ολυμπιάδας Ολυμπίτη.

21.30: Δημιουργία cocktail με βάση το σαμιώτικο κρασί από τον bartender Ιωακείμ Ζαβουδάκη.

· Όλες τις μέρες θα υπάρχει και παράλληλη μετάφραση στα αγγλικά.

· Τα περίπτερα των παραγωγών θα είναι ανοικτά από τις 18.00 εως τις 24.00 και θα έχουν δικαίωμα πώλησης των προϊόντων.

· Θα πραγματοποιηθούν και άλλες παράλληλες εκδηλώσεις από κάποιους παραγωγούς.

telion VKD MARKET COFFEE ISLAND NEW

Ακουστε Ζωντανα!

Επικοινωνία

Samos Today

Θ.Σοφούλη 155
83100 Σάμος
Τηλ. +30 22730 87966 & 87967

Mail: info@samostoday.gr

Βρείτε μας στο Facebook